Proč Zeman oslabuje Nejvyšší správní soud? A co se děje v Polsku? Týden v právu komentuje Jan Januš

Jan Januš

Píše se historie. Od začátku týdne už není Josef Baxa šéfem Nejvyššího správního soudu, ale jeho řadovým členem. Na toto místo nastoupil dosavadní místopředseda Michal Mazanec. Soud ale v současnosti nemá obsazený místopředsednický post. Co by na to říkal legendární šéf Soudcovské unie Jan Vyklický, už se bohužel nedozvíme. Jak se ale tento týden ukázalo, jeho myšlenky jsou mezi právníky stále živé. Jeho jméno dokonce ponese nová pocta. A jak to teď vypadá v polské justici?

O řadě aspektů změny vedení Nejvyššího správního soudu už jsme opakovaně psali. Třeba o hrozbě, že Nejvyšší správní soud teď bude mít dvě až tři hlavy, nebo o tom, že toto těleso vůbec nečeká lehká doba.

Jeho nový předseda se nemůže spoléhat na žádných 100 dnů hájení, a to už kvůli právě probíhajícím volbám. Pokud už jste viděli jednotlivé kandidátní listiny a volební lístky, je vám asi celkem jasné, že s jejich vyplňováním může nastat celá řada problémů.

A případný volební přezkum bude právě v rukou Nejvyššího správního soudu. Ten mimochodem po posledních volbách rozhodl, že poslancem ODS nebude Petr Bendl, jak to nějakou dobu vypadalo, ale Martin Kupka.

Může advokát přijmout předem prohraný spor? Je to etický prohřešek, říká advokátní doyen Bubník

sinfin.digital