Nechci být šéfkou Roberta Pelikána, říká Jitka Logesová, která buduje nový tým ve Wolf Theiss

Jan Januš

Advokátka Jitka Logesová se na začátku října stala partnerkou mezinárodní kanceláře Wolf Theiss a nyní buduje její praxi korporátních investigací. Navazuje tak vlastně na své předchozí působení v kanceláři Kinstellar i na krátké intermezzo na Nejvyšším státním zastupitelství. Její tým, ve kterém působí také bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán, bude ve velkých firmách šetřit, zda je všechno tak, jak to má být. 

Co znamená váš nástup do Wolf Theiss?

Doufám, že to pro mě do budoucna znamená rozšíření regionálního záběru. Wolf Theiss má totiž větší dosah ve střední a východní Evropě. Je ve 13 zemích, oproti devíti zemím, které jsem měla na starosti v předchozí advokátní kanceláři. Tam jsem strávila 22 let, nikde jinde jsem nepracovala. Po určité době jsem tak dospěla k závěru, že jsem svůj úkol, tedy vybudovat určitou praxi na regionální úrovni, splnila. Tady teď mám příležitost postavit něco nového a po tak dlouhé době je asi vhodný nápad se něčeho takového chopit. 

Po odchodu z Kinstellaru a před nástupem do Wolf Theiss jste několik měsíců působila na Nejvyšším státním zastupitelství. I když bylo jasné, že se vrátíte do advokacie, úplně se nečekalo, že to bude tak brzy…

Já jsem to také nečekala. Že bych se ráda vystavila novým výzvám, jsem se rozhodla koncem loňského roku. Hned poté, co se skutečnost, že odcházím, stala veřejnou, mě oslovil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman s nabídkou spolupráce ohledně některých specifických témat, které se týkají trestní odpovědnosti právnických osob v širším slova smyslu. 

Tato nabídka mi připadala velmi zajímavá nejenom s ohledem na obsah daného projektu, ale i ohledem na to, že jsem ve státní správě nikdy nepůsobila a měla jsem dojem, že je na čase společnosti něco vrátit. Zní to možná trochu neuvěřitelně, ale skutečně jsem to tak cítila. Nedohodli jsme se na určitou dobu, ale na projekt. A během té doby mi přišlo několik nabídek a ta z Wolf Theiss byla ta, kterou jsem přijala.

Mluvilo se i tom, jestli nezaložíte vlastní advokátní kancelář. Vaše úvahy šly tedy různými směry?

Ano, ale ta úvaha, že bych zakládala vlastní kancelář určitě nešla ode mne, tu rozvinuli někteří kolegové na trhu a nevím, jak k tomu dospěli. Chci dělat to, co jsem dělala, tedy korporátní investigace na úrovni, kterou v České republice nelze dělat lokálně už z toho důvodu, že je to na tento typ produktu příliš malá země. Zajímavější věci jsou spojeny s větším množstvím zemí a expertíza v této oblasti je transferovatelná, není příliš vázána na lokální právní specifika. 

sinfin.digital