Advokátní sazby porostou. Trh se pere o dobré právníky a kanceláře je musí zaplatit

Jan Januš

Advokátní trh čekají významné pohyby. Kancelář Wolf Theiss, která do svých řad nedávno získala bývalého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána a přední expertku na firemní kriminalitu Jitku Logesovou, chce totiž výrazně růst. Její pražská pobočka by se měla minimálně ztrojnásobit. Nové lidi nabírají i nedávno vzniklé kanceláře. Už nyní si přitom firmy stěžují na nedostatek kvalitních uchazečů o práci, zejména začínajících advokátních koncipientů. Potřeba nových pracovníků tak bude mít logicky vliv na nástupní mzdy a tím patrně také na hodinové sazby a další advokátní odměny.

Nová partnerka původem rakouské advokátní kanceláře Wolf Theiss Jitka Logesová to v rozhovoru pro INFO.CZ oznámila jen tak mimoděk. Firma, do které společně s bývalým ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) před pár týdny nastoupili, aby vybudovali nový tým korporátních investigací, hodlá v Praze významně růst, během dvou až tří let bude potřebovat minimálně dalších 24 právníků.

„Pražská kancelář by teď měla podstatným způsobem a velmi rychle růst, minimálně se v horizontu dvou až tří let ztrojnásobí,” uvedla Jitka Logesová s tím, že v současnosti má Wolf Theiss v Praze 12 právníků.

O kolik peněz si dnes řekne začínající koncipient?

Sehnat takové množství nových lidí na českém, respektive pražském, trhu nebude v současné situaci vůbec jednoduché. Prakticky všechny větší advokátní kanceláře si totiž stěžují na nedostatek kvalitních uchazečů o zaměstnání, zvláště mezi začínajícími advokátními koncipienty.

Vznik státu bychom měli slavit až příští rok, říká právní historik Jan Kuklík. Právní osmičky 4

sinfin.digital