Většina lidí nechápe rozdíl mezi provizí a úplatkem, upozorňuje advokát Ladislav Smejkal

Jan Januš

Ve většině firem se stále neví, že je trestná i soukromá korupce, upozorňuje advokát Ladislav Smejkal, partner kanceláře Dentons. Úplatky tak nejsou prohřeškem jen ve veřejném sektoru, ale i čistě v soukromém byznysu. A s účinností zákona o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim mohou tresty dopadnout i na samotné firmy. Hrozí přitom hlavně reputační rizika a například také komplikace spojené se soutěžením o veřejné zakázky. 

Průměrná výše peněžitého trestu, které soudy ukládají firmám, je totiž zatím jen lehce přes 170 tisíc korun. Pokud by se navíc vynechal z této statistiky právě trestný čin podplácení, průměrná částka by se snížila jen na necelých 72 tisíc. 

Vzhledem k tomu, že zákon o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim počítá i s více než miliardovými sankcemi, zdá se, že nejde o nic zásadního. 

Reputační zkáza firmy

Daleko tvrdší dopady ale může mít trestní stíhání firmy a její případné následné odsouzení v reputační rovině. Tento dopad se navíc může objevit i jinde ve světě, řada zemí totiž uplatňuje velmi přísné zákony s dopady téměř vyřazující jakkoliv ušpiněné firmy z dalšího obchodního života.

Nechci být šéfkou Roberta Pelikána, říká Jitka Logesová, která buduje nový tým ve Wolf Theiss

sinfin.digital