Švýcarský advokát: tajným natáčením Babiše mladšího mohli novináři porušit zákon

ČTK

lup

Tajným natáčením premiérova syna Andreje Babiše ve Švýcarsku a získáním veřejnosti nepřístupného vstupního kódu do jeho domu novináři serveru Seznam Zprávy mohli porušit tamní zákony. Serveru iRozhlas.cz to řekl švýcarský advokát Julius Effenberger. Podle něj ale musí o případné trestnosti skrytého nahrávání rozhodnout soud. Za určitých okolností totiž lze tajně pořízenou nahrávku použít, záleží na konkrétních případech, dodal advokát.

Podle Effenbergera se ve Švýcarsku smí hovory nahrávat jen v případě, že s tím všichni souhlasí. "Mohou být určité faktory, která opravňují k nedodržení tohoto pravidla. Ale nahrávky cizích a vlastních hovorů s někým, kdo o tom neví, jsou zásadně podle federálního trestního práva trestné," uvedl právník.

Podle něj jsou však výjimky, podle nichž lze skrytě pořízenou nahrávku zveřejnit. Jednou z nich může být veřejný zájem. "Ale nedá se to obecně říct. O tom, jestli takové oprávnění bylo dáno, jestli převyšoval soukromý zájem na dodržení pravidel, nebo jiný veřejný či soukromý zájem, který k tomu opravňuje, rozhodne soud," doplnil advokát. Jako ospravedlňující fakt by v tomto případě podle něj mohlo být, "když by zájem Babiše juniora nebo veřejnosti odhalit věci, které mohou hrát roli pro jeho osobní život, nebo pro vládu, mají větší roli než porušení trestních pravidel".

Opozice vyzvala Zemana, aby Babiše po pádu vlády znovu nejmenoval

sinfin.digital