Babiš si zaslouží metál od Zemana, žádný premiér neudělal tolik právní osvěty. Týden v právu komentuje Jan Januš

Jan Januš

Na kauzách spojených s Andrejem Babišem se dá vysvětlit už leckterý paragraf. Z občanského, obchodního, správního a samozřejmě i trestního práva. Pomalu se ale blíží adventní čas, a tak jsme tentokrát vybrali i pár hezkých zpráv. Císař, Češka, Smutný třeba intenzivněji pomáhají výstavbě nových varhan ve svatovítské katedrále, Bříza a Trubač zase sociálně znevýhodněné mládeži. Podívejme se ale na všechno postupně, proč by si tedy premiér zasloužil vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana?

Pokračuje kauza spojená se synem premiéra Andreje Babiše (ANO). Postupem času se k ní vyjadřuje i více právníků a každému tak musí být postupně jasné, kolik zákonných otazníků kolem předsedy vlády, o jehož kabinetu se dnes ve sněmovně hlasuje, vlastně vyvstává.

Už minulý týden se přidal třeba k Lukáši Bohuslavovi z pražské právnické fakulty například známý pražský advokát Jiří Matzner, který se, vycházeje z tehdy dostupných informací, opravdu nedržel zkrátka: „V souvislosti s ukrýváním syna současného premiéra Andreje Babiše mladšího ve Švýcarsku je v prvé řadě nutné zjistit, zda je opravdu natolik závažně duševně nemocný, aby to odůvodňovalo jeho neschopnost účastnit se trestního řízení. Pokud by totiž závažnost jeho duševního stavu byla natolik zřejmá, nedávalo by žádný smysl jej před orgány činnými v trestním řízení ukrývat.”

VÍME PRVNÍ: Zeman navrhne na nového ústavního soudce Aleše Gerlocha. Koho si drží v záloze?

sinfin.digital