Kandidát na ústavního soudce Aleš Gerloch: Na definici národa v Ústavě trvám, volby jsem bral jako experiment

Jan Januš

Profesor Aleš Gerloch, prorektor Univerzity Karlovy, někdejší děkan její právnické fakulty a rovněž místopředseda Legislativní rady vlády, bude příští rok prezidentem Milošem Zemanem navržen na post soudce Ústavního soudu. V rozhovoru pro INFO.CZ se ohlíží za svou letošní senátní kandidaturou. Navrhuje rovněž několik možností, jak zlepšit české ústavní pořádky.

Pléduje například za to, abychom případné referendum vyzkoušeli v otázkách, jako je možnost uzavírání manželství mezi homosexuálními partnery či kouření ve veřejných prostorách a restauracích. „Jde o otázky, které veřejnost zajímají a na úrovni referenda mohou být adekvátně zhodnoceny. S referendy nemáme příliš zkušeností, měli bychom si je tedy otestovat na tématech, která mají svůj význam a která skutečně mohou lépe posoudit sami občané než jejich zástupci,” říká.

INFO.CZ jako první upozornilo na to, že byste měl být prezidentem Milošem Zemanem v příštím roce navržen na pozici ústavního soudce. Můžete toto potvrdit? Jak se k celé této věci stavíte?

Mohu potvrdit, že minulý týden, ve středu odpoledne mě pan prezident pozval k rozhovoru a oficiálně mi nabídl funkci soudce Ústavního soudu v případě ohlášené rezignace profesora Musila. Myslím, že celý proces se rozeběhne až po Novém roce. Pokud jsem dobře informován, profesor Musil chce rezignovat ke konci ledna příštího roku. A dokud nepodá rezignaci, která podle zákona o Ústavním soudu nabývá účinnosti druhý den po předání prezidentu republiky, jsou všechna místa na Ústavním soudu obsazena. Prvořadě je to ale na prezidentu republiky, který navrhuje Senátu jednoho kandidáta. A poté na rozhodnutí Senátu.

VÍME PRVNÍ: Zeman navrhne na nového ústavního soudce Aleše Gerlocha. Koho si drží v záloze?

sinfin.digital