Soukupovy zprávy nejsou zpravodajstvím, říká pro INFO.CZ Vadim Petrov, kandidát do RRTV

Jan Januš

Do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání kandiduje za hnutí ANO známý lektor a poradce Vadim Petrov. „Hodně lidí na one man show Jaromíra Soukupa nadává, jiní říkají, že TV Barrandov je jediná televize, které se dá věřit. Nemám problém s tím, aby Jaromír Soukup vysílal sám od rána do večera, ale pokud se ptáte, jestli jsou Moje zprávy zpravodajstvím, odpovídám, že ne a že jsou publicistikou,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ. Vhodné by podle něj byly změny mediálních zákonů, které odrazí nástup nových technologií a nově nastaví financování veřejnoprávních médií.

V poslední době sledujeme různé útoky na nezávislost veřejnoprávních médií. Měli by se členové rady proti takovýmto útokům vymezovat? Jak byste na ně reagoval?

V demokracii by neměl nikdo mít zaručenou ochranu před kritikou. Veřejnoprávní média jsou stejnou službou veřejnosti, jako ostatní orgány, instituce, včetně politických stran a hnutí. Není důvod z kritické diskuze vyřazovat Českou televizi a rozhlas. Nějak jsme si nechali vnutit, že mají výlučnou pozici a v případě kritiky se hned strhne křik, že se jedná o útok na svobodu slova a nezávislost médií.

Babiš se chce soudit až do smrti. Už brzy mu ale dojdou soudy. Týden v právu komentuje Jan Januš

sinfin.digital