Očekávané zákony roku 2019: TOP 5 osobností upozorňuje na zbytečné změny a zmetky

Jan Januš

Kvalita české legislativy je nekonečné téma. Zbytečné novely. Složité předpisy, ve kterých se přestávají orientovat i odborníci. Změny šité horkou jehlou na poslední chvíli, nebo úplně pozdě. To všechno jsme v právním řádu sledovali v roce 2018 a na stejné problémy si budeme zcela jistě stěžovat rovněž v právě začínajícím roce 2019. Přitom minimálně základní symptomy těchto problémů jsou celkem obstojně popsány a řadu z nich v předešlých měsících zachytila rovněž právní sekce INFO.CZ. Co by tedy české legislativě pomohlo? A jaké osobnosti mohou být při řešení těchto otázek inspirativní?

1. Lídr opozice Petr Fiala

„Hlavně v klíčových věcech bychom měli mít k dispozici jednoduché právní normy, které nám jasně říkají, co je správné a co správné není. Pokud to tak není, tak lidé, i když chtějí jednat správně, tak vlastně nemohou. A to je špatné. Stejně jako je špatné, když stát poskytuje prostřednictvím svých různých orgánů různé výklady, což často umožňuje ta změť zákonů, které si do jisté míry protiřečí. To brání lidem, aby měli pocit spravedlnosti, a také aby si byli jistí, že jednají správně, když chtějí jednat správně.

Setkal jsem se s mnoha vedoucími představiteli veřejných institucí, starosty, lidmi, kteří mají odpovědnost a jejich jediným cílem je, aby to udělali v souladu s právem, ale oni nevědí jak. A když se obrátí na stát, tak jim poskytne rozdílný, nebo neurčitý právní výklad. V takovém systému přece nemůžeme žít, a proto je potřeba udělat Velký právní úklid,“ říkal loni předseda ODS, nejsilnější opoziční strany, Petr Fiala, který si, soudě z jeho slov, problémy české legislativy opravdu intenzivně uvědomuje. Teď ještě s nimi něco udělat.

Zjednodušme zákony a zbavme se v právním řádu formalismu, vyzývá šéf ODS Petr Fiala

sinfin.digital