Kdo bude mít nově vliv v české justici? TOP 5 soudců, kteří se letos dostanou naplno ke slovu

Jan Januš

Michal Mazanec má za sebou tři měsíce v čele Nejvyšší správního soudu, pořádně slyšet o něm ale patrně bude až letos. Nový místopředseda pražského Vrchního soudu Jan Sváček zatím strávil ve funkci jeden pracovní den. Stejně jako nový šéf občanskoprávního a obchodního kolegia Nejvyššího soudu Jan Eliáš. Právě oni však mohou v příštích měsících výrazně ovlivnit podobu českého práva. Jaké soudce se tedy vyplatí se začátkem roku 2019 sledovat? INFO.CZ sestavilo žebříček pěti „nováčků“, kteří mohou postupem času získat výrazný vliv.

1. Michal Mazanec

Předseda Nejvyšší správního soudu Michal Mazanec vystřídal ve funkci loni na podzim Josefa Baxu, který stál v čele tohoto tělesa od počátků jeho existence. Mazanec byl místopředsedou, dříve fungující tandem ale v poslední době už nešlapal tak, jak by měl.

I proto se Baxa proti jmenování Mazance loni stavěl. S oficiálním zdůvodněním, že ve funkci stráví jen velmi omezený čas. Kvůli dosažení věkové hranice 70 let totiž bude muset toto křeslo chtě nechtě opustit už na konci přespříštího roku.

Konec šéfky exekutorů i Gerloch na ústavního soudce. TOP 5 věcí, které jste díky INFO.CZ věděli v právu jako první

sinfin.digital