Macron není Bůh, ale lepší nástupce se beze změn systému bude hledat těžko, říká Pavel Smutný

Jan Januš

Nedávná mise prezidenta republiky a podnikatelské delegace do Izraele byla gigantickým úspěchem, popisuje v exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ jeden z jejích hlavních organizátorů Pavel Smutný, president Česko-izraelské smíšené obchodní komory a společník advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný. Spolupráce s Izraelem může podle něj Českou republiku pomoci dostat na světové trhy. Velkou možností jsou například vodohospodářské projekty v Sahelu. Smutný se ale v rozhovoru zamýšlí rovněž nad současnou Evropou a problémy, které sužují Francii či Velkou Británii. „Žijeme v demokracii, v době sociálních sítí, sdíleného rozumu a informací. Tohle kombinovat se systémem, který tak trochu připomíná Ludvíka XIV., je nemožné. Žluté vesty by dávno svrhly i jeho. Říkám si, zda nejde o situaci, kdy Francie bude chtít reformovat svůj politický systém,“ zamýšlí se Pavel Smutný.

Jak hodnotíte vaši poslední misi do Izraele? Co přinesla?

Poslední cesta do Izraele s prezidentem Milošem Zemanem přesáhla dosavadní formát i dosavadní mise. Dokázala to, co je už dva nebo tři roky zřejmé. Že česko-izraelské vztahy se dostávají do nové etapy. Končí doba námluv a poznávání a často spíše deklarované snahy o obchodní a vědeckou spolupráci a vidíme čím dál více projektů, které Česká republika a její vědci, obchodníci a průmyslníci kooperačně vytvářejí se svými protějšky v Izraeli.

Znovu se ukazuje, jak důležitou roli hraje čas. Při hodnocení této poslední mise se totiž musíme podívat také do minulosti. Nutný je obecnější úvod, který je však velmi důležitý. Některé věci se prostě nemohou stát najednou. A to ani když si to přeje určitá generace.

Policie prošetřuje Ježíška. Půjde-li i po velikonočním zajíčkovi, máme problém. Týden v právu Jana Januše

sinfin.digital