Z advokátů mohou být práskači. Přestřelky nás letos čekají i s roboty a autory fake news

Jan Januš

V průběhu loňského roku problesklo legislativním prostředím několik dlouhodobějších, ale poměrně nových, trendů. Stojí za to si je přesně označit a v příštích měsích je podrobně sledovat. Čekají nás například další kola souboje o advokátní a možná i obecnou poradenskou mlčenlivost. Brzy se také budeme muset rozhodnout, zda přece jen nepřistoupíme k přísnější regulaci fake news. Pokud promeškáme tu správnou dobu, mohou falešné zprávy naši společnost začít postupně likvidovat. Bedlivě musíme sledovat rovněž to, co se děje kolem umělé inteligence a také jak pokračuje příprava nových procesních kodexů. Jde totiž o naše práva. Na co se tedy zaměřit?

1. Boj o advokátní mlčenlivost

Pravidla advokátního tajemství jsou velmi přísná. Advokáti nemohou bez povolení klienta mluvit o jeho kauze, dokonce by ani neměli potvrdit, zda skutečně jde o jejich případ, či nikoliv. Veřejná moc se ale v posledních letech snaží tuto po staletí existující koncepci prolamovat a co možná nejvíce nahlodat.

Důvody jsou jistě na jednu stranu chvályhodné, boj proti terorismu či praní špinavých peněz, s tím musí souhlasit každý. Spolu s kontrolním hlášením DPH a dalšími „maličkostmi“, které se někteří zákonodárci snaží do projednávaných novel propašovat, už ale není vše tak čisté.

Loni válčila advokátní komora především s Piráty a bylo to hodně osobní. Věnovali jsme se tomu například v tomtu textu. Většině zainteresovaných bylo ale poměrně rychle jasno, jak to všechno je, a tak se advokátní mlčenlivost podařilo uhájit.

Ze státních zástupců sprostými podezřelými. Co dělali nám, patří i jim. Komentář Jana Januše

sinfin.digital