Plánuje Fico Slovensko bez prezidenta? A střety zájmů Mynáře či Vondráčka. Týden v právu J. Januše

Jan Januš

Bývalý slovenský premiér Robert Fico (Směr-SD) chce být předsedou Ústavního soudu. Proč ne, chtít může ledacos a přece jen je docentem s řadou ceněných publikací. Morálně to ale přijatelné nejspíše není. Zvláště pokud by se to celé odehrálo v aranžmá, na které upozornil bývalý šéf vrcholu slovenské justice Ján Mazák. Čeští novináři naopak řeší předsedu sněmovny Radka Vondráčka a jeho advokátní činnost. A dělají mu tím vlastně skvělou reklamu.

Slovenská média v pondělí odpoledne napsala, že se Robert Fico rozhodl stát soudcem Ústavního soudu, podle Denníku N má dokonce ambice být jeho předsedou.

Prezident Andrej Kiska, kterému ale brzy končí mandát a funkci již nebude opakovat, ho ale podle svých slov nikdy na košickou stolici nejmenuje. Nepřekročitelný problém? Na Slovensku jen zdánlivě.

Slovensko bez prezidenta

„Část politiků jasně koketuje s myšlenkou na ochromení Ústavního soudu na dobu pěti měsíců. Jen proto, aby prezident Andrej Kiska nemohl uplatnit svou kompetenci vybrat a jmenovat nové členy Ústavního soudu, o kterých by už rozhodovala nová hlava státu,“ napsal v komentáři pro Denník N Ján Mazák, emeritní předseda slovenského Ústavního soudu, rovněž někdejší generální advokát Soudního dvora EU a konečně současný poradce prezidenta Kisky. Tedy opravdová kapacita.

Ze státních zástupců sprostými podezřelými. Co dělali nám, patří i jim. Komentář Jana Januše

sinfin.digital