Čeká nás Česko bez exekutorů? Situace je fatální, varuje jejich šéf Vladimír Plášil

Jan Januš

Chystané změny mohou zlikvidovat exekutory a vymýtit exekuce jako takové, upozorňuje pro INFO.CZ prezident Exekutorské komory Vladimír Plášil. „Exekutoři a věřitelé, kteří nebudou první v pořadí při zamýšleném povinném spojování exekucí, budou v podstatě sedět a čekat, kdy na ně v budoucnu dojde řada, přičemž budou ekonomicky likvidováni,“ říká. Hrozí tak podle něj i oligopol těch největších hráčů. Rozhovor je prvním příspěvkem do volné série Právo v roce 2019, které INFO.CZ připravuje s významnými právníky.

Množství legislativních změn, které mohou dopadnout na exekuce a obecně na řešení dluhů, přestalo být přehledné. Co všechno je teď ve hře?

Je to především nešťastně připravená novelizace občanského soudního a exekučního řádu, původně předložená již bývalým ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem, která pro řadu velice závažných připomínek neprošla Legislativní radou vlády, kde skončila neschválena. V současné době ji ministerstvo spravedlnosti „oživilo“ a fakticky beze změn znovu předložilo Legislativní radě vlády. Nejzávažnějším nedostatkem je zamýšlená povinnost obligatorního spojování exekucí, avšak pouze soudními exekutory a nikoliv například soudy, správci daně nebo orgány státní správy a územní samosprávy. Pro tuto zamýšlenou zákonnou úpravu neexistuje logické vysvětlení.

Chystá se likvidace soudních exekutorů a definitivní vymýcení exekucí. Komentář šéfa komory V. Plášila

sinfin.digital