Baxův antizemanismus je složitější. Rezignoval teď ale na kariéru ústavního soudce. Týden v právu J. Januše

Jan Januš

Josef Baxa se rozhodl otevřeně promluvit o tom, jak prezident Miloš Zeman přistupuje k justici. Stranou by ale neměl zůstat ani kontext celého toho rozhovoru. Jedna právní událost od začátku roku střídá druhou, a tak nechme stranou brexit i onoho souzeného důchodce a podívejme se třeba na stanovisko Clifford Chance ke kauze Huawei, financování kampaně Aleše Gerlocha nebo na to, že na Twitteru už působí i Nejvyšší státní zastupitelství.

Emeritní předseda Nejvyšší správního soudu Josef Baxa, nyní jeden z jeho předsedů senátu, vyhlásil otevřenou válku prezidentu republiky Miloši Zemanovi. Deníku N poskytl na justiční poměry nezvykle přímý a útočný rozhovor, v němž Zemana nařkl z mnoha nepravostí.

„Měl jsem několik málo příležitostí se s prezidentem setkat – a on nevybočil ze svého stylu. Jednak kritizoval, jednak poučoval, ale málokdy naslouchal tomu, jak přenastavit fungování soudů tak, aby plnily roli, kvůli které existují. Natožpak aby se zeptal. Překvapilo mě také, jak místy pofidérní informace o justici má. Na jejich základě vytváří a veřejně prezentuje různá klišé o nefunkční justici. To pro mě bylo zklamání,“ dočteme se v rozhovoru.

První velký rozhovor s Karlem Muzikářem o Skils: Jak fungují, kolik stojí a co plánují

sinfin.digital