Servus: Rozvádí se i byznysoví partneři. Co dělat, aby to proběhlo hladce a stálo co nejméně?

Stanislav Servus

Rozvodovost v České republice a v řadě jiných evropských zemí dosahuje 50 procent. Jedná se o poměrně sledovanou statistiku. Nechci se však věnovat rozvodům v českých rodinách, ale mezi společníky českých firem. Asi se ptáte: Jaké rozvody má na mysli? V České republice v posledních letech dochází k ukončení aktivní činnosti celé řady zakladatelů českých firem. Mluví se o mezigenerační obměně, mluví se o nástupnictví. Znáte jistě úspěšné příběhy ale i příběhy, které tak dobře nedopadly. Velmi náročná bývá zejména situace ve společnostech s více společníky. Proč?

Společníci a zakladatelé, kteří spolu začali budovat firmu v devadesátých letech ve věku kolem třiceti let a při svém podnikání byli úspěšní, mají teď pod kontrolou majetek podstatně vysoké hodnoty, jsou již podstatně starší, a většinou také mají vedle svých manželek (někdy druhých či třetích v pořadí), několik dětí a někdy i zeťů i snach.

Přestáváte si věřit?

Tito společníci většinou na začátku svého podnikání moc nepřemýšleli o tom, že by se někdy mohlo stát, že by se jejich cesty při společném podnikání měly rozejít. A proto nepovažovali ani za nutné nastavovat pravidla pro případ, že by k rozdělení jejich společnosti mělo dojít. A asi si říkali: „I kdyby mělo někdy k rozdělení dojít, tak se jistě dohodneme, vždyť si věříme.“

Jak předat rodinné podnikání? Využijte osvobození od darovací a dědické daně, radí expert

sinfin.digital