Januš: Zemanova parta mluví se soudci, nic nového. Je to ale přifouklá kauza, justice funguje

Jan Januš

Bývalý ministr spravedlnosti a poslanec Pavel Blažek (ODS) svolal na dnešní večer jednání sněmovního podvýboru pro justici, na které pozval soudce Josefa Baxu a Vojtěcha Šimíčka, stejně jako prezidentova kancléře Vratislava Mynáře. Měli by mluvit o tom, jak se Hrad snaží ovlivňovat soudce, což otevřeně popsal zejména Baxa. Část české veřejnosti se tváří vyděšeně a znechuceně zároveň. Znechucující to jistě je, Zemanova parta nemá žádné dno. Na druhou stranu v mnohém jde jen o bouři ve sklenici vody, částečně umělou kauzu, na níž se naopak ukazuje, že justice v České republice bez problémů funguje a ti nejvyšší soudci jsou lidmi na svých místech.

„S ohledem na závažná vyjádření některých představitelů justice jsem se po konzultaci s kolegy i z jiných politických stran rozhodl svolat na středu 23. ledna v 19 hodin podvýbor pro justici, jemuž předsedám. Na jednání jsem pozval pány Josefa Baxu, Vratislava Mynáře a Vojtěcha Šimíčka, aby se k celé záležitosti mohli vyjádřit před příslušným orgánem Poslanecké sněmovny. Doufám, že tímto přispějeme k vyjasnění situace a k tomu, aby mohlo být Sněmovnou či jejími orgány přijato k celé záležitosti relevantní stanovisko,“ uvedl v pátek poslanec Pavel Blažek (ODS). Opozice volala i po svolání mimořádné schůze sněmovny.

Zeman a spol. totiž podle některých překročili jakékoliv meze, když se pokoušeli mluvit se soudci o živých kauzách, což potvrdili jak bývalý předseda Nejvyšší správního soudu Josef Baxa, tak soudce Ústavního soudu Vojtěch Šimíček. Prezident a jeho okolí pochybení odmítá, zato jiní naznačují, že jde o porušení základních pravidel fungování demokratického státu.

Baxův antizemanismus je složitější. Rezignoval teď ale na kariéru ústavního soudce. Týden v právu J. Januše

sinfin.digital