VÍME PRVNÍ: Toto jsou soudci, kteří letos nastoupí na Nejvyšší soud. A kdo má zatím smůlu?

Jan Januš

Se začátkem letošního roku nastoupilo na Nejvyšší soud pět nových soudců. Vystřídali část z těch, kteří naopak ke konci roku 2018 v brněnské Burešově ulici skončili. Jak nyní INFO.CZ zjistilo, během roku 2019 by měli na Nejvyšší soud přijít nejméně čtyři další soudci. Jména dvou z nich byla již dříve oznámena, mělo by jít o současné státní zástupce Radka Doležela a Petra Škvaina. Minimálně další dva soudce pak brzy čeká povýšení z nižších soudů.

Jak INFO.CZ sdělil přímo předseda soudu Pavel Šámal, mělo by jít o Tomáše Durdíka z Městského soudu v Praze a Michaela Vrtka z Krajského soudu v Brně. „Pokud vše proběhne, jak má, v dubnu by měl přijít doktor Tomáš Durdík a v průběhu roku doktor Michael Vrtek a také současní státní zástupci, doktoři Radek Doležel a Petr Škvain. Tím bychom měli být ve stavu jako dříve, možná i o trochu lepším,“ říká v připravovaném rozhovoru pro INFO.CZ Pavel Šámal.

Durdík i Vrtek jsou experty na trestní právo, stejně jako Doležel a Škvain tak posílí trestní kolegium, kde v současnosti oproti předešlému stavu chybí tři soudci. „Pokud se nám podaří všechny příchody, které plánujeme, v průběhu roku by měli být všichni nahrazeni. Vrátíme se tak opět do stabilní polohy, která platila dříve,“ uvádí Šámal.

K civilnímu kolegiu Nejvyššího soudu už na začátku letošního roku nastoupili Pavel Horňák, Aleš Zezula, Helena Myšková a Hana Tichá, k trestnímu pak Marta Ondrušová.

Jak to bude s akademickými soudci?

Tiskem již dříve proběhlo rovněž několik jmen z akademické sféry, která by mohla Nejvyšší soud posílit. Podle Mladé fronty Dnes mělo jít o docenty Milana Hulmáka, Filipa Melzera a Petra Tégla (všichni působí na olomoucké právnické fakultě a rovněž v kanceláři Havel & Partners) a Petra Lavického, který je z brněnské právnické fakulty.

Baxův antizemanismus je složitější. Rezignoval teď ale na kariéru ústavního soudce. Týden v právu J. Januše

sinfin.digital