Nejvyšší soud výrazně zrychlil. Délka řízení se může snížit skoro na polovinu, bude mezi nejlepšími v Evropě

Jan Januš

V roce 2018 se podařilo Nejvyššímu soudu vyřídit zhruba o 500 věcí více, než mu přišlo v tomtéž roce na stůl. Znamená to, že rovněž odbavil značnou část svých dřívějších nedodělků. V tomto trendu hodlá dále pokračovat, čímž se bude postupně zkracovat délka jeho řízení. Za tři až čtyři roky by mohla být oproti současnému stavu téměř poloviční. Vyplývá to z z informací, které v připravovaném rozhovoru pro INFO.CZ prezentuje předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal.

„Od roku 2013 nápad dovolání neustále stoupal, řádově ve stovkách rostly rovněž nedodělky. Na konci roku 2017 se to poprvé zastavilo, i když nápad ještě o něco vzrostl. V roce 2018 jsme přebírali 3521 věcí, v dovolací agendě bylo 3401 věcí, napadlo celkem 7655 věcí a vyřídili jsme celkem 8107 věcí. Nevyřízeno zůstalo 3069 věcí, došlo tak k poklesu o 452 věcí, v dovolací agendě dokonce o 461 věcí,“ prezentuje aktuální statistiku Pavel Šámal.

Považuje to za zásadní zlom: „Díky novele občanského soudního řádu z roku 2017, v níž se lépe vymezila možnost podávat dovolání v civilních věcech, se rostoucí nápad dovolání na Nejvyšší soud podařilo zastavit a začaly tak klesat počty nedodělků. A čím více se podaří jejich počty snižovat, tím více se bude zkracovat doba projednávání věcí u Nejvyššího soudu, tedy se bude zvyšovat rychlost řízení.“

Januš: Zemanova parta mluví se soudci, nic nového. Je to ale přifouklá kauza, justice funguje

sinfin.digital