Zemanova údajná nabídka by mohla naplňovat znaky trestného činu, říká ministr spravedlnosti Kněžínek

ČTK

luš

jj

Pokud by se prokázalo tvrzení bývalého předsedy Nejvyššího soudu Josefa Baxy, že mu prezident Miloš Zeman naznačoval jmenování do čela Ústavního soudu výměnou za ovlivňování rozsudku, byl by to trestný čin minimálně ve stádiu přípravy nebo i pokusu. Uvedl to dnes v rámci interpelací ve Sněmovně ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) na dotaz předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka ke kauze údajného ovlivňování soudců Hradem. Podle Zemana se mu Baxa mstí za to, že jmenoval novým předsedou Nejvyššího správního soudu (NSS) Michala Mazance. Řekl to dnes v televizi Barrandov.

„Ono to může, byť se bavíme o osobách, které požívají imunitu podle zákona, naplňovat znaky trestného činu minimálně ve stádiu přípravy, možná pokusu,“ řekl Kněžínek. Neupřesnil ale, jaký trestný čin má konkrétně na mysli.

Ministra mrzí, že Baxa se svým tvrzením nepřišel v době, kdy se jeho schůzka se Zemanem odehrála v souvislosti s rozhodováním Nejvyššího správního soudu o nejmenování tří vysokoškolských docentů profesory. „Pokud se ty události odehrály tak, jak prezentuje pan bývalý předseda nejvyššího správního soudu Baxa, tak mně mrzí, že s tím přichází nyní, že s tím nepřišel hned, když toto údajně mělo na schůzce zaznít,“ uvedl.

Babiš je alfasamec a chce si podmanit Brusel, volby můžou probudit žraloka, říká Kubáček

sinfin.digital