Šéf Nejvyššího soudu Šámal: Zákony jsou džungle, nikdo je nezná všechny. Je to kritické

Jan Januš

Nejvyšší soud loni výrazně zrychlil, podařilo se mu vyřešit nezvykle vysoké množství nedodělků a během čtyř let by tak mohl zkrátit délku řízení skoro na polovinu. Odehrává se na něm přitom generační obměna. Loni skončilo osm soudců, noví ale přicházejí a podle předsedy soudu Pavla Šámala by už letos měla být personální situace lepší než dříve. Profesor Šámal ve velkém rozhovoru pro INFO.CZ mluví rovněž o legislativní džungli, nesmyslném množství novel a navrhuje řešení – vytvoření úřadu pro legislativu. Ten by byl nadřízený všem ministerstvům a posuzoval by, zda je navrhovaný zákon skutečně nutný. Přinášíme tímto textem i další příspěvek do volné série Právo v roce 2019.

Jaký byl rok 2018 z vašeho pohledu?

Velmi důležitý. Na Nejvyšším soudu dochází k velké obměně soudců. Skončilo celkem osm lidí, čtyři na občanskoprávním kolegiu a čtyři na trestním. Tam působilo do té doby 22 soudců, jde tak o opravdu velký úbytek. Zčásti už jsme tyto soudce nahradili, zčásti je budeme nahrazovat v roce 2019. Pokud se nám podaří všechny příchody, které plánujeme, v průběhu roku by měli být všichni nahrazeni. Vrátíme se tak opět do stabilní polohy, která platila dříve.

Kolik by tedy mělo v roce 2019 přijít soudců?

Abychom to shrnuli, letos přišli doktoři Pavel Horňák a Aleš Zezula a doktorky Helena Myšková a Hana Tichá. Ti nastoupili k 1. lednu 2019. V civilním kolegiu tak již byli čtyři soudci, kteří odešli, nahrazeni. V trestním kolegiu nastoupila k 1. lednu jen doktorka Marta Ondrušová. Pokud vše proběhne tak, jak má, v dubnu by měl přijít doktor Tomáš Durdík (z Městského soudu v Praze - pozn. red.) a v průběhu roku doktor Michael Vrtek (z Krajského soudu v Brně - pozn. red.) a také současní státní zástupci, doktoři Radek Doležel a Petr Škvain. Tím bychom měli být ve stavu jako dříve, možná i o trochu lepším.

Čeká nás Česko bez exekutorů? Situace je fatální, varuje jejich šéf Vladimír Plášil

sinfin.digital