Senát může „zaříznout“ Gerlocha a blokovat ústavní soudce. Pomstí se Zemanovi za justici?

Jan Januš

Spor bývalého předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy a prezidenta Miloše Zemana spojený s údajnou snahou o ovlivňování justice může vyvrcholit v příštích týdnech v Senátu. Už ve čtvrtek totiž rezignuje ústavní soudce Jan Musil a prezident by měl jako jeho nástupce navrhnout současného prorektora Univerzity Karlovy Aleše Gerlocha. I když měl Gerloch mít podle šéfa horní komory Jaroslava Kubery dobré šance, rozhodovat se bude ve zcela jiné atmosféře, než se ještě nedávno zdálo. A nebylo by zase až tak překvapivé, kdyby se senátoři vymezili proti Hradu a prezidentova nominanta jako nového strážce Ústavy nakonec nepotvrdili.

Současná justiční kauza může mít řadu důsledků. Ty nejbližší patrně dopadnou na volbu nového ústavního soudce. INFO.CZ již v listopadu jako první informovalo, že prezident Miloš Zeman navrhne na místo, jež se na konci ledna uvolní po rezignaci Jana Musila, prorektora Univerzity Karlovy a dřívějšího děkana její Právnické fakulty Aleše Gerlocha, který je rovněž profesorem ústavního práva a advokátem.

Že by měl být – alespoň podle Miloše Zemana – Musilovým nástupcem právě Gerloch, potvrdil na konci roku po schůzce s prezidentem i nový předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Gerlochovy šance podle něj měly být dobré. Profesor je totiž v odborném a politickém prostředí dobře známý a se senátory v mnoha věcech spolupracoval.

sinfin.digital