Kriminalita v Česku pořád klesá. Vražd loni policie zaznamenala 116, o 30 méně než předloni

ČTK

jj

V Česku loni klesla kriminalita o 4,9 procenta na 192 405 trestných činů. Na tiskové konferenci to dnes uvedli zástupci policie. Snižování kriminality zaznamenali policisté pátý rok po sobě. Na poklesu se podepsal zejména menší počet majetkových trestných činů, méně evidováno bylo i vražd a dalších násilných trestných činů. Objasněno bylo 105 710 skutků, což představuje 54,9 procenta případů.

Při trestné činnosti loni vznikly škody za zhruba 18 miliard korun, předloni to bylo 20,3 miliardy. Policie a státní zástupci v trestních řízeních zajistili kriminální výnosy v hodnotě 7,9 miliardy korun. V roce 2017 bylo zajištěno 5,4 miliardy, o rok dříve 9,9 miliardy. Majetek zajištěný v trestním řízení se buď vrací poškozeným, nebo na základě soudního rozhodnutí propadá státu.

Výsledky v oblasti zajišťování výnosů z trestné činnosti ocenil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „Už v roce 2012 jsem založil neformální síť specialistů na problematiku zajišťování výnosů a jsem rád, že tato aktivita nese své ovoce. Sáhnout pachatelům závažných hospodářských zločinů na nelegálně získaný majetek je často účinnější než hrozba vězení,“ uvedl v tiskové zprávě.

Šéf Nejvyššího soudu Šámal: Zákony jsou džungle, nikdo je nezná všechny. Je to kritické

sinfin.digital