Křeček, nebo exposlanec Koudelka. Zeman navrhl sněmovně, kdo by měl být zástupcem ombudsmanky

ČTK

lup

Prezident Miloš Zeman Sněmovně navrhl, aby byl zástupcem ombudsmanky nadále Stanislav Křeček, nebo nově advokát a exposlanec ČSSD Zdeněk Koudelka. Oznámil to mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Osmdesátiletému Křečkovi skončí šestileté funkční období zástupce veřejné ochránkyně práv letos v dubnu. Devětačtyřicetiletý Koudelka se stal poslancem za sociální demokracii v roce 1998, kdy ČSSD vedl Zeman. Kromě prezidenta navrhuje kandidáty na zástupce ombudsmanky i Senát.

"Jsem přesvědčen, že se jedná o veřejně známé osobnosti, které svou dosavadní činností a svými postoji prokázaly, že jsou schopny účinně napomáhat ochraně základních práv a svobod především prosazováním nápravy chybných postupů a rozhodnutí úřadů a dalších institucí ve vztahu k jednotlivcům," sdělil v návrhu kandidátů Zeman.

Prezident Zeman v návrhu uvedl, že oba jím navržení kandidáti splňují zákonné podmínky pro výkon funkce. V případě Koudelky to však není pravda. Veřejný ochránce práv ani jeho zástupce totiž podle zákona nesmějí být členy žádné politické strany, kdežto Koudelka je stále členem ČSSD. S ohledem na splnění zákonných podmínek je ale připraven členství ve straně ukončit, řekl Koudelka ČTK.

Zeman už před pěti lety navrhoval Křečka na funkci ombudsmana. Poslanci ale tehdy dali přednost Anně Šabatové, které skončí mandát omdusmanky v únoru příštího roku.

sinfin.digital