Případy Právníků roku: Dejte mi do katastru místo uplavané chaty připlavanou trafiku

jj

ČAK

Česká advokátní komora a společnost Epravo.cz vyhlásily v pátek večer Právníky roku. Někteří z nich se s veřejností podělili o své „vybočující“ případy či zážitky, které během kariéry řešili. Jedny zaujmou svou úsměvností či kuriozitou, druhé jsou spíše smutné. Například kanclářka pražského katastrálního úřadu Daniela Šustrová se musela vypořádat s uplavanou chatou a připlavanou trafiky. Státní zástupce Jan Záruba zase zažil záměnu soudního znalce za obžalovaného ze znásilnění.

Jan Záruba, Právník roku v oblasti občanského práva

Po nástupu do svého prvního zaměstnání podnikového právníka u Českého svazu chovatelů drobného zvířectva jsem doprovázel k soudu znalce na psy. Měl tam podat odborné vyjádření v nějakém občanskoprávním sporu. Pochopitelně tehdy jsem neměl žádné zkušenosti se soudem, a tak jsme k soudu šli oba poprvé. A jaká náhoda se stala: znalec měl stejné příjmení jako jeden obžalovaný v trestním řízení, jehož případ znásilnění byl projednáván u stejného soudu a ve stejné době, kdy jsme přišli do soudní budovy.

Když jsme procházeli chodbou a hledali jednací místnost, do které se měl znalec dostavit, ozvalo se z reproduktoru jméno obžalovaného, kterého vyvolávali. Než jsem stačil cokoli říct, můj znalec jen prohodil „už mě čekají“ a zmizel za dveřmi soudní síně, kde se projednával ten trestní případ. Čekal jsem tedy na chodbě a najednou uviděl, jak se značným zpožděním vběhl do místnosti obhájce obžalovaného. Ten dal patrně impuls k tomu, aby se „můj“ zcela zsinalý znalec konečně mohl z projednávání věci vzdálit.

Právníkem roku je Petr Pithart. Kdo jsou další ocenění?

sinfin.digital