1. DÍL Podávají obžalobu, ale i chrání stíhané. INFO.CZ spouští seriál o státních zástupcích

Jan Januš

Státní zástupci drží mnohdy v rukou naše životy. Právě oni rozhodují o tom, zda půjdeme k soudu, nebo ne. Právě oni svým zásahem na Úřadu vlády – alespoň v důsledku – shodili vládu Petra Nečase (ODS) a otevřeli cestu k premiérství Andreje Babiše (ANO). Postupem času přitom na veřejnost vyplouvá stále více jejich přešlapů. Je čas upravit postavení státního zastupitelství? Měli by být státní zástupci za své počínání odpovědní víc, než jsou dnes? INFO.CZ otevírá nový desetidílný seriál Státní zástupci - Čas na reformu?

V tomto a příštích dílech seriálu podrobně zanalyzujeme podstatu profese státních zástupců, její historii a to, co žalobci smějí a co naopak nesmějí. Zaměříme se rovněž na možné změny, které by dle našeho názoru byly vhodné. Seriál ve zkratce pojmenuje všechny problémy, které se dnes v souvislosti se státními zástupci objevují.

Kdo je to státní zástupce

Pro začátek si ale ujasněme pojmy. Státní zástupce patří vedle policie a soudu k hlavním orgánům zapojeným do trestního procesu, tedy vyšetřování případných trestných činů, jejich stíhání a souzení.

Zjednodušeně řečeno, státní zástupce při tom zastupuje stát. Fakticky tak stojí proti člověku či firmě, jimž policie klade za vinu určitou nepravost, jež má být postižena tím nejpřísnějším možným způsobem, tedy trestním právem.

Ze státních zástupců sprostými podezřelými. Co dělali nám, patří i jim. Komentář Jana Januše

sinfin.digital