2. DÍL Žalobci mají desítky pravomocí, o to menší ale nesou odpovědnost

Jan Januš

Hlavním úkolem státních zástupců je podávat veřejnou žalobu a stíhat trestné činy, o kterých se dozvědí. Stát jim ale svěřil rovněž další pravomoci, například vykonávají dozor nad dodržováním právních předpisů ve vězení a v dalších zařízeních, v nichž je omezována lidská svoboda. Ještě před tím, než se případ dostane k soudu, by ale právě státní zástupci měli pohlídat, aby nedocházelo k žádným zbytečným zásahům do lidských životů. Smějí tak rovněž udělovat pokyny policii. INFO.CZ pokračuje druhým dílem seriálu Státní zástupci – Čas na změnu?

Ledacos o tom, co všechno smějí státní zástupci, jsme naznačili již v prvním díle seriálu, nyní ale trochu podrobněji.

Státní zástupci - čas na změnu?

Státní zástupci drží v mnohém naše životy v rukou. Právě oni rozhodují o tom, zda půjdeme k soudu, nebo ne. Právě oni svým zásahem na Úřadu vlády shodili vládu Petra Nečase (ODS) a otevřeli cestu k premiérství Andreje Babiše (ANO). Postupem času přitom na veřejnost vyplouvá stále více jejich přešlapů. Je čas na reformu postavení státního zastupitelství? Měli by být státní zástupci za své počínání odpovědní více, než jsou dnes? INFO.CZ otvírá nový desetidílný seriál Státní zástupci - Čas na změnu? Podrobně v něm zanalyzujeme podstatu profese státních zástupců, její historii, to, co žalobci smějí a co naopak nesmějí a zaměříme se rovněž na možné změny, které by byly v této profesi vhodné. Seriál upozorní rovněž na ty nejkřiklavější problémy, které se v souvislosti se státními zástupci objevují.

„Pozice státního zastupitelství je zcela přesně popsána v zákoně č. 283/1993 Sb., o státním zastupitelství, také v trestním řádu, v občanském soudním řádu, popř. v dalších právních předpisech. Podstatné je, že jako kterýkoliv jiný státní orgán může a musí činit pouze to, co mu zákony umožňují. A to přesně od státního zastupitelství i každého státního zástupce očekávám,“ popisuje advokát Petr Toman, který je rovněž náhradníkem představenstva České advokátní komory a angažuje se taktéž v Unii obhájců. 

„Nechci, aby dělal více, protože pak jsou trestně stíháni nevinní lidé, ale ani méně, neboť pak pachatelé unikají trestu a obětem se nedostává náležitého zadostiučinění. Ale snad přeci jen něco navíc, než jen doslovné dodržování zákonů, bych u každého státního zástupce požadoval: cit pro spravedlnost a statečnost jej používat,“ dodává.

Co dělá státní zastupitelství

Takzvanou působnost státního zastupitelství tedy popisuje zákon o státním zastupitelství, a to zejména ve svém čtvrtém paragrafu:

„(1) Státní zastupitelství v rozsahu, za podmínek a způsobem stanoveným zákonem

a) je orgánem veřejné žaloby v trestním řízení a plní další úkoly vyplývající z trestního řádu,

b) vykonává dozor nad dodržováním právních předpisů v místech, kde se vykonává vazba, trest odnětí svobody, ochranné léčení, zabezpečovací detence, ochranná nebo ústavní výchova, a v jiných místech, kde je podle zákonného oprávnění omezována osobní svoboda,

c) působí v jiném než trestním řízení,

d) vykonává další úkoly, stanoví-li tak zvláštní zákon.

(2) Státní zastupitelství se v souladu se svou zákonem stanovenou působností podílí na prevenci kriminality a poskytování pomoci obětem trestných činů.“

sinfin.digital