Servus: I svěřenský fond je možné ukrást. Správce má obří pravomoce

Stanislav Servus

KOMENTÁŘ STANISLAVA SERVUSE | Velmi často se setkávám s názorem, že nejvhodnějším a nejjistějším instrumentem pro správu vlastního majetku je svěřenský fond. Jeden podnikatel mi dokonce řekl, že zvažuje vklad části svého majetku do svěřenského fondu, jelikož je to daleko bezpečnější než struktura společnosti s ručením omezením. Vždyť přeci podpis jednatele může někdo jednoduše zfalšovat, a tudíž jednoduše převést majetek společnosti na jinou osobu. Když jsem se podivil a namítl, že zločinec by se asi nezastavil ani před zfalšováním podpisu správce svěřenského fondu, a následně viděl údiv v očích milého podnikatele, bylo mi trochu líto, že jsem rozbil jednu iluzi.

Bohužel se v praxi čas od času setkávám, jistě nejenom já, s tím, že někteří naši klienti vycházejí ze zkreslených představ o funkčnosti a bezpečnosti celé řady právních instrumentů. A v posledních pár letech by tuto statistiku asi vyhrály svěřenské fondy.

Svěřenské fondy jsou jistě velmi zajímavým instrumentem, který lze využít i v rámci mezigeneračního předávání majetku a jeho dlouhodobé ochrany. Nejsou však v žádném případě instrumentem zázračným, který vytváří neproniknutelnou ochrannou clonu a 100procentně chrání majetek do něj vložený před vnějším zlem.

Servus: Rozvádí se i byznysoví partneři. Co dělat, aby to proběhlo hladce a stálo co nejméně?

sinfin.digital