Lenka Bradáčová protikorupčnímu speciálu šéfovat nebude. Ministr Kněžínek už ho nechce

Jan Januš

Plány na vytvoření takzvaného protikorupčního speciálu v rámci státního zastupitelství, kterému měla podle tehdejších informací šéfovat pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, vzaly za své. Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) na dotaz INFO.CZ uvedl, že tento útvar Česká republika nepotřebuje. A souhlasí s ním i další oslovení právní experti. Otevíráme tak pátý díl seriálu Státní zástupci – čas na změnu?

Státní zástupci - čas na změnu?

Státní zástupci drží v mnohém naše životy v rukou. Právě oni rozhodují o tom, zda půjdeme k soudu, nebo ne. Právě oni svým zásahem na Úřadu vlády shodili vládu Petra Nečase (ODS) a otevřeli cestu k premiérství Andreje Babiše (ANO). Postupem času přitom na veřejnost vyplouvá stále více jejich přešlapů. Je čas na reformu postavení státního zastupitelství? Měli by být státní zástupci za své počínání odpovědní více, než jsou dnes? INFO.CZ spustilo desetidílný seriál Státní zástupci - Čas na změnu? Podrobně v něm analyzujeme podstatu profese státních zástupců, její historii, to, co žalobci smějí a co naopak nesmějí, a zaměříme se rovněž na možné změny, které by byly v této profesi vhodné. Seriál upozorní rovněž na ty nejkřiklavější problémy, které se v souvislosti se státními zástupci objevují.

„Nepotřebujeme,“ reagoval ministr spravedlnosti Jan Kněžínek zcela jasně na otázku INFO.CZ, zda potřebujeme protikorupční speciál státního zastupitelství. A za pravdu mu dává i většina oslovených právníků. A vysloveně o něj nebojují už ani státní zástupci.

Bradáčová jako šéfka speciálu? Sama to nevylučuje

A rovněž Lenka Bradáčová pro INFO.CZ uvedla, že protikorupční speciál není v současném uspořádání státního zastupitelství potřebný: „Pokud zůstanou zachována vrchní státní zastupitelství, při nichž působí specializované odbory státních zástupců zabývající se trestnou činností hospodářskou a korupční, potom nikoli. Vznik speciálního úřadu byl logickým vyústěním navrhované změny na zefektivnění soustavy státního zastupitelství v podobě zrušení právě obou vrchních státních zastupitelství. Ony specializované odbory by potom působily samostatně v úřadu nově vzniklém.“

Bradáčová ale nevyloučila, že pokud by takový úřad vznikl někdy v budoucnu, mohla by stále mít zájem o jeho vedení: „Za dnešního stavu jsou všechny takové otázky zcela hypotetické, ale obecně platí, že pro rozhodování tohoto druhu je pro mě zásadní nastavení pravidel, na kterých by úřad fungoval, jeho začlenění do soustavy státního zastupitelství a míra samostatnosti a potřebné nezávislosti.“

Lata: Nefunkčnost speciálu by mohla znemožnit stíhání korupce

Podle prezidenta Unie státních zástupců Jana Laty není otázkou, zda protikorupční speciál existovat má, či nemá, ale to, jak by byl upraven. „Jeho příliš široká působnost by mohla vyšachovat ostatní státní zastupitelství a případná nefunkčnosti speciálu by tak mohla znemožnit stíhání korupce vůbec,“ říká.

Zároveň volá po pojistkách, které by zvýšily nezávislost státních zástupců zařazených do speciálu. „Nynější řešení, kdy věcná příslušnost vrchních státních zastupitelství k výkonu dozoru nad závažnou finanční a hospodářskou kriminalitou je dána pouhou vyhláškou Ministerstva spravedlnosti, rozhodně nelze označit za optimální,“ dodává Lata.

Šéf státních zástupců Lata: Jsme lovečtí psi trestního řízení, musíme ale hlídat i policii

sinfin.digital