Zásah na Úřadu vlády byl exces, Ištvan měl poslat obálku s modrým pruhem, tvrdí advokáti

Jan Januš

Zásah na Úřadu vlády v roce 2013 započal pád tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) a podle některých hlasů otevřel cestu k moci Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO. Řada právníků toto jednání olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana považuje za exces. Vadí jim otevřená medializace, tisková konference, kterou svolal společně s tehdejším šéfem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robertem Šlachtou, stejně jako další údajné nestandardnosti. Ale zejména to, že hlavní podezření, panující na počátku obří akce, se, minimálně zatím, nepotvrdila. V seriálu Státní zástupci – čas na změnu? se tak dostáváme právě k možným excesům státních zástupců.

Státní zástupci - čas na změnu?

Státní zástupci drží v mnohém naše životy v rukou. Právě oni rozhodují o tom, zda půjdeme k soudu, nebo ne. Právě oni svým zásahem na Úřadu vlády shodili vládu Petra Nečase (ODS) a otevřeli cestu k premiérství Andreje Babiše (ANO). Postupem času přitom na veřejnost vyplouvá stále více jejich přešlapů. Je čas na reformu postavení státního zastupitelství? Měli by být státní zástupci za své počínání odpovědní více, než jsou dnes? INFO.CZ spustilo desetidílný seriál Státní zástupci - Čas na změnu? Podrobně v něm analyzujeme podstatu profese státních zástupců, její historii, to, co žalobci smějí a co naopak nesmějí, a zaměříme se rovněž na možné změny, které by byly v této profesi vhodné. Seriál upozorní rovněž na ty nejkřiklavější problémy, které se v souvislosti se státními zástupci objevují.

Ivo Ištvan se dopustil excesu, když shodil Nečasovu vládu, zaznívá od oslovených právníků. Podle některých hlasů šlo zároveň o nejhorší přešlap, kterého se státní zástupci dopustili od sametové revoluce, a žádný další exces se mu již nevyrovnal. Ale postupně.

Toman: Nejtemnější doba polistopadové justice

„Rok 2011 považuji za zlomový pro českou justici a státní zastupitelství zejména. Nejvyšším státním zástupcem se stal Pavel Zeman. V říjnu 2011 byl na jeho návrh odvolán z funkce Vrchního státního zástupce v Praze Vlastimil Rampula a byl dočasně nahrazen Stanislavem Mečlem. V lednu 2012 začal Vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan zcela vážně vyšetřovat trestný čin sabotáže, který zde snad od konce 50. let nikdo nevyšetřoval,“ rekapituluje svůj pohled na tehdejší události advokát Petr Toman, náhradník představenstva České advokátní komory, který rovněž zasedá v prezidiu Unie obhájců.

„V červnu 2013 byl Úřadem pro odhalování organizovaného zločinu zaštítěným olomouckými státními zástupci proveden ozbrojený puč na Úřadu vlády a ve vojenské rozvědce,“ dodává nekompromisní hodnocení dřívějšího dění.

Někdejší vlivní poslanci ODS Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr pak skončili ve vazbě. „Tři poslanci našeho parlamentu byli nezákonně zatčeni a drženi ve vazbě. Žádný ze státních zástupců v jakékoliv pozici proti tomu neprotestoval. Prezident republiky Miloš Zeman přijal na Hradě Iva Ištvana a jeho krokům dal legitimitu. Padla vláda a zcela se změnily politické poměry v naší zemi,“ říká Toman.

Lenka Bradáčová protikorupčnímu speciálu šéfovat nebude. Ministr Kněžínek už ho nechce

sinfin.digital