Januš: Loňská legislativa měla tristní úroveň, projevilo se to i na Zákonu roku

Jan Januš

TÝDEN V PRÁVU JANA JANUŠE | Už po desáté se hledá Zákon roku. Nominační rada, kterou svolává advokátní kancelář Deloitte Legal, ale letos neměla vůbec jednoduchý úkol. Loňská legislativa totiž vypadá ve své většině tak zbytečně, že najít přepisy, které by mohly nosit titul Zákon roku, je téměř sisyfovskou prací. Poukažme ještě na to, že Taylor Wessing první týden funguje bez jednoho ze svých dosavadních partnerů a připomeňme rovněž hospodářské výsledky Havel & Partners a jejich kontext.

Advokátní kancelář Deloitte Legal oznámila nominace na Zákon roku 2018. Nominační rada, které jsem členem, vybrala z loňského balíku legislativy tři předpisy, z nichž nyní zvolí veřejnost vítěze. Vedle novely zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury se do finále dostaly také novinky v ochranných známkách a evropský balíček oběhového hospodářství. Že vám tyto předpisy nic moc neříkají a také podle vás nejsou něčím, co by mělo nezpochybnitelné dopady na podnikatelský život? Chyba není u vás, ale u legislativců.

Jak už jsme psali, loni vyšlo ve Sbírce zákonů 336 předpisů a skoro všechny zbytečně. Hrozné to je hned ze dvou důvodů. Promarnil se totiž další rok, kdy se mohl zákonodárce rozhoupat k tomu, aby podnikatelům legislativní cestou alespoň trochu zjednodušil život. A co je ještě děsivější, proč se ty nové zákony, vyhlášky a další právničina, bez nichž bychom se ve většině obešli, stejně počítají na stovky?

Zásah na Úřadu vlády byl exces, Ištvan měl poslat obálku s modrým pruhem, tvrdí advokáti

sinfin.digital