Můžete si zaregistrovat vůni čerstvě posekané trávy? Pravidla pro ochranné známky se mění

Lukáš Holub

ANALÝZA LUKÁŠE HOLUBA | S novým rokem vstoupila v účinnost novela zákona o ochranných známkách, která přinesla významné změny v oblasti ochrany obchodních označení. Nová úprava otevírá dveře pro zápis nekonvenčních druhů známek, jako jsou známky zvukové, pohybové, holografické a další. Zároveň se zjednodušuje proces zápisu známek do registru. S tím však souvisejí nové nároky kladené na vlastníky již zapsaných známek, kteří si musí hlídat, zda si někdo nepřihlásil shodné označení.

O čem si přečtete

Tento článek se v první části zaměřuje na změnu definičních znaků ochranných známek a na možnost zápisu jejich nových druhů. Pozornost je věnována i problematice čichových známek. V druhé části je pojednáno o změně v zápisných překážkách, které nově umožňují i zápis shodných označení. Článek zde shrnuje možnosti vlastníků starších známek, jak si svá stávající práva ochránit. V poslední části je pojednáno o novém institutu certifikačních známek a o dalších vybraných novinkách, jako jsou změny ve formálním průzkumu přihlášek nebo upřesnění pojmu „užití v obchodním styku“.

Zelená pro netradiční ochranné známky

Základní podmínkou českých i evropských známek byl po dlouhou dobu požadavek, aby označení, jež se má stát ochrannou známkou, bylo schopno grafického znázornění. To značně omezovalo možnosti, co mohlo tvořit ochrannou známku.

Tato podmínka nadále neplatí, a nově se ochrannou známkou dle § 1a zákona o ochranných známkách může stát jakékoli označení, pokud má rozlišovací schopnost, a pokud takové označení může být „vyjádřeno v rejstříku ochranných známek […] způsobem, který příslušným orgánům a veřejnosti umožňuje jasně a přesně určit předmět ochrany poskytnuté vlastníkovi ochranné známky.“ Zákon demonstrativně uvádí známky tvořené slovy, osobními jmény, barvami, kresbami, písmeny, číslicemi, tvary výrobku nebo jeho obaly nebo zvuky. 

I když nová definice teoreticky umožňuje zápis širokého spektra známek, přihlašovatel může narazit na technologické limity. Při zápisu se musí označit jeden z druhů ochranné známky, které jsou uvedeny v příloze č. 1 zákona. Těmi jsou známky slovní, obrazové, prostorové, poziční, tvořené barvou nebo opakujícím se vzorem, zvukové, multimediální, hologramové, pohybové a jiné.

Zákon dále v § 19 odst. 6 vyžaduje, aby Úřad průmyslového vlastnictví („Úřad“) zveřejnil na svých stránkách technické požadavky na vyjádření přihlašovaného označení v elektronické podobě. Úřad aktuálně přijímá označení ve formátech JPEG, GIF, MP3 a MP4. Není-li označení vyjádřeno v elektronické podobě, pak musí být plošně vyobrazeno o velikosti A8 až A4.

Januš: Loňská legislativa měla tristní úroveň, projevilo se to i na Zákonu roku

sinfin.digital