Pojišťovny protahují léčbu smrtelně nemocných. Ústavní soud je proti, říká advokát Vašíček

Jan Januš

„Přijde-li spravedlnost pozdě, je to totéž, jako by byla odmítnuta.“ Takto Ústavní soud nedávno shrnul svůj postoj k případu pacientky s roztroušenou sklerózou v progresivním stádiu, jíž VZP odmítala proplatit léčbu spočívající v inhalaci léčebného konopí. Tuto ženu zastupuje advokát Milan Vašíček z brněnské firmy Vašíček a partneři. „Z naší praxe vidíme, že situace se do jisté míry liší podle konkrétní pojišťovny, zákroku, nebo preparátu, jenž má být hrazen. Obecně však lze říci, že zdravotní pojišťovny postupují v těchto věcech spíše váhavě,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ Vašíček.

Můžete prosím shrnout tento případ svým pohledem?

Naše klientka trpí nevyléčitelnou roztroušenou sklerózou a na zmírnění svých obtíží užívá léčebné konopí. Požádala svoji zdravotní pojišťovnu o úhradu, protože nemá finanční prostředky, aby si je mohla koupit sama. VZP však tuto léčbu odmítla proplatit a odkazuje na existenci jiných léků, které ovšem naší klientce úlevu nepřináší nebo jsou pro ni zcela nevhodné. 

Klientka se proti tomuto rozhodnutí bránila nejprve odvoláním, poté i správní žalobou. Uspěla a zamítavé rozhodnutí VZP bylo zrušeno. Pojišťovna však opět rozhodla zamítavě a naší klientce tak nezbylo, než podat znovu správní žalobu. V následujícím řízení pak docházelo k tak závažným průtahům, že i Ústavní soud po naší stížnosti považoval za nutné zakročit.

Nespravedlivé zdravotnictví: V péči si nejsme rovni. Na problémy upozorňuje advokátka Vladislava Křivová

sinfin.digital