Protikorupční speciál není třeba, pak bychom mohli mít i speciál na drogy či nehody, říká Chvojka

Jan Januš

K nejtemnějším dějinám 20. století patří rovněž historie komunistické prokuratury. „Smutným jevem 50. let bylo zřízení Právní školy pracujících při ministerstvu spravedlnosti. Úkolem bylo vyškolit nejen soudce ale i prokurátory nového typu, přičemž výuka trvala necelý rok. Někteří absolventi, budoucí prokurátoři, přitom neměli ani střední školu,“ připomíná v rozhovoru pro INFO.CZ právník a šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. Následně se ale dostává k současným problémům státního zastupitelství: „Protikorupční speciál“ není v tuto chvíli reálný ani potřebný. Neexistuje politická vůle k jeho zřízení.“ Rozhovor je doplňkem k seriálu Státní zástupci - čas na změnu?, který právě vrcholí na INFO.CZ.

Jaká oprávnění komunistických prokurátorů jste považoval za nejvíce jdoucí proti pravidlům trestního procesu tak, jak je běžný v demokratických zemích?

Socialistická justice nedokázala zaručit spravedlivý proces. Pokud byla nějaká kauza zatížena politickými zájmy, tak se od nich nedokázal soudce ani státní zástupce oprostit. To byl největší exces tehdejší doby.

Smutným jevem 50. let bylo zřízení Právní školy pracujících při ministerstvu spravedlnosti. Úkolem bylo vyškolit nejen soudce ale i prokurátory nového typu, přičemž výuka trvala necelý rok. Někteří absolventi, budoucí prokurátoři, přitom neměli ani střední školu. Velkou anomálií byl všeobecný dozor prokuratury nad dodržováním socialistické zákonnosti tak, jak byl vymezen v tehdejším paragrafu 14. Toto ustanovení bylo zrušeno až v roce 1990.

Komunističtí prokurátoři sloužili rudému teroru: Směli skoro všechno, posílali lidi i do vazby

sinfin.digital