Servus: Češi často neuzavírají závěti. Dědické plánování byste ale neměli podcenit

Stanislav Servus

KOMENTÁŘ STANISLAVA SERVUSE | Ač počet závětí připravovaných notáři dle informací notářské komory značně stoupá, stále se zdá, že většina populace plánování „pro případ smrti“ nechává být. Otázkou zůstává, co je příčinou? Jde o malé povědomí o tom, jak vhodně nakládat s vlastním majetkem do budoucna? Možná to také souvisí s tím, že většina z nás si nechce připustit, že by mohla v brzké době zemřít. Zanedbávání dědického plánování a teprve postupný nárůst počtu závětí zřejmě také souvisí s tím, že se většinou jedná o předání určitého, a často i rozsáhlého, majetku z první generace vlastníků.

Z vlastní praxe vím, jak je bohužel stále nízké povědomí o tom, jak funguje zákonná dědická posloupnost, jaké jsou dědické skupiny a kdo se bude starat o majetek zůstavitele po dobu dědického řízení.

Zajímavé v tomto ohledu je, že dědické plánování, čímž nemyslím pouze přípravu vlastní závěti, má v zemích na západ od nás poměrně velkou tradici. V zemích, kde již po staletí probíhá předání majetku z jedné generace na druhou, kde tedy nedošlo k násilnému přetržení a narušení vztahu k soukromému majetku, si uvědomují více náročnost a citlivost přípravy předání majetku dětem či jiným osobám.

Když zdědíte dluhy: Odmítnout bývá zbytečné. Zkuste likvidaci dědictví, možná na vás i něco zbude

sinfin.digital