Gerloch pro INFO.CZ: Mám čisté svědomí, s StB jsem nespolupracoval. Byl jsem reformní komunista

Jan Januš

Prorektor Univerzity Karlovy profesor Aleš Gerloch dnes předstupuje před senátní výbory, které doporučí senátorům, jak by měli příští týden rozhodnout o jeho nominaci na ústavního soudce. Na přetřes mohou přijít i otázky spojené s Gerlochovým předlistopadovým členstvím v KSČ či s jeho údajnými styky se Státní bezpečností, které bývalý děkan pražské právnické fakulty odmítá. Přinášíme druhou část rozhovoru pro INFO.CZ, kde Aleš Gerloch o své minulosti mluví.

Na serveru Česká justice vyšel článek o vaší minulosti před rokem 1989, který spekuluje o vašich údajných stycích se Státní bezpečností. Můžete toto komentovat? Vnímáte vaši historii jako určitou zátěž, pokud jde o kandidaturu na ústavního soudce?

Beru to jako silnou fabulaci a dezinformaci. V několika směrech je to velmi zavádějící. Především v tom, že jsem zastával či zastávám různé funkce, o kterých jsme se už zmiňovali, v nichž je vyžadováno negativní lustrační osvědčení. Musel jsem si je obstarat již jako člen Vědecké rady fakulty, obdržel jsem je už v polovině 90. let od tehdejšího ministra vnitra Jana Rumla.

Toto negativní osvědčení, podle něhož jsem nebyl spolupracovníkem Státní bezpečnosti, mám přes 20 let a doložil jsem ho i nyní. Nebyl jsem ani kandidátem tajné spolupráce jako někteří, kteří zastávali různé veřejné funkce. Ústavní soud již dávno vyslovil názor, že tito lidé do této kategorie nepatří, protože nešlo o vědomou spolupráci.

EXKLUZIVNĚ: Gerlocha budou grilovat senátoři. Známe harmonogram i to, jak se jim představí

sinfin.digital