Podnikatelé se nevyznají v zákonech. Teď jim pomůže PES od Hospodářské komory s přehledem povinností

Hospodářská komora ČR spustila dlouho připravovaný projekt Právního elektronického systému (PES). Podnikatelé se díky němu dozvědí, jaké základní povinnosti mají a co by v zákonech neměli opomenout. Ostrý start je plánován na květen, nicméně už dnes si mohou všichni vyzkoušet, co jim systém nabízí. „Nikde jinde na světě nic podobného neexistuje. Chceme podnikatelům co nejvíce usnadnit život,“ říká exkluzivně pro INFO.CZ Jan Mandík, vedoucí oddělení legislativy, informací a poradenství Hospodářské komory ČR (HKČR) a projektový manažer PES .

Co současná verze PES podnikatelům nabízí?

PES je systém, který na jednom místě zobrazí podnikateli všechny povinnosti, které má vůči státu a řekne mu, kdy, komu a jak má tyto povinnosti plnit. Je to takový pomocník a rádce, který podnikateli ulehčí jeho podnikání tím, že mu ukáže, jak se má v konkrétních situacích zachovat.

Jak velkou část zákonů PES pokrývá?

V této chvíli máme zpracováno 19 těch nejzásadnějších zákonů. Tedy nejsou tam všechny povinnosti, které podnikatel má, obzvláště u nějakých hodně úzce profilovaných druhů podnikání. V systému například nenajdeme povinnosti vyplývající ze specifických právních předpisů. Do budoucna to ale samozřejmě chceme rozšiřovat. Každopádně i s přibývajícím obsahem si podnikatel nemůže jen tak říct, že když používá systém PES, je z obliga. PES samozřejmě podnikatele nezbavuje odpovědnosti, aby řádně plnil všechny své povinnosti, a skutečnosti v něm uvedené jsou pouze informačního charakteru. Je to však bezesporu užitečný pomocník.

Januš: Loňská legislativa měla tristní úroveň, projevilo se to i na Zákonu roku

sinfin.digital