Nejvíc si vážím vítězství nad solárníky, říká expertka na arbitráže Marie Talašová z White & Case

Jan Januš

Marie Talašová zastupovala šest let Českou republika v mezinárodních arbitrážích, řešila například Mosteckou uhelnou nebo solární spory. Před nástupem na Ministerstvo financí pracovala v USA, kde se věnovala mezinárodním sporům a hromadným žalobám. Nedávno se ale vrátila do advokacie, působí teď ve White & Case. „Česká republika si v arbitrážích výrazně polepšila. Více než 10 let žádnou neprohrála. Ve srovnání s jinými zeměmi se stabilizoval i počet sporů. Vzhledem k tomu, co se děje v evropské energetice, kdy se mění legislativní rámec a investoři v reakci na to podávají žaloby, obstála Česká republika dobře,“ říká Talašová v rozhovoru pro INFO.CZ.

Na ministerstvu financí jste měla na starosti mezinárodní arbitráže. Jak se za touto érou ohlížíte?

Působila jsem na ministerstvu necelých šest let a byla to výzva. Intenzivní odborná zkušenost, za kterou jsem velmi ráda. V roce 2013, kdy jsem na ministerstvo nastoupila, jsem podědila několik probíhajících arbitráží. Opakovaně došlo ke změně vlády. Musela jsem rychle vybudovat právní tým. A udělat tuto agendu více transparentní. Samozřejmě pořád vyhrávat arbitráže, ale za zlomek nákladů, za něž to dělali moji předchůdci. Mým úkolem bylo skloubit to všechno dohromady.

Tedy méně využívat advokátní kanceláře a dělat to více interně?

Šlo o kombinaci toho, co říkáte, a současně o snižování nákladů na externisty. Například prohraný spor spojený s arbitráží ohledně TV Nova stál Českou republiku jen na právních službách přibližně půl miliardy korun. A na stejné peníze vyšel na právních službách spor Nomura, který se nakonec narovnal mimosoudně. Já jsem se musela pohybovat ve zcela jiných řádech. 

Z šéfa Novy partnerem ve White & Case. Návrat do advokacie mi byl asi nejbližší, říká Jan Andruško

sinfin.digital