Tomášek: Poděkoval jen Zeman, o regulaci jsme ale poučili i mnohé jiné politiky

Michal Tomášek

NOVÉ CESTY K EVROPĚ MICHALA TOMÁŠKA | Proděkan pražské právnické fakulty a vedoucí její katedry evropského práva profesor Michal Tomášek ve třetím díle seriálu INFO.CZ nazvaném Nové cesty k Evropě glosuje počátky českého bankovnictví a vzpomíná na své zážitky z Komerční banky, kde působil jako poradce pro EU: „Za zvláštní vzpomínku stojí analýza směrnice ES proti praní peněz. Její překlad a komentář jsme připravili s Tomášem Ježkem a představili ji tak trochu v reakci na slova premiéra Václava Klause, že „čisté a špinavé peníze jsou pod jeho rozlišovací schopnost“.“

Češi rádi všechno nechávají na poslední chvíli, a tak připravovat banku v roce 1995 na vstup do EU, který měl nastat v neznámé a pro všechny vzdálené době, mohlo narážet na značné nepochopení. Nechtěl jsem spoléhat jen na silnou podporu Richarda Salzmanna, ale skutečně přesvědčit relevantní manažery o nezbytnosti takových kroků.

Dnem 1. ledna 1995 se EU rozrostla o tři nové členy: Finsko, Rakousko a Švédsko. Zajímalo mě, jak se banky právě v těchto zemích na vstup připravovaly. V dubnu 1995 jsem se vydal do Vídně. V Bank Austria a Creditanstaltu mi řekli, že rakouské banky se na vstup do EU začaly připravovat někdy v roce 1992, tedy tři roky před vstupem do EU, ale ukázalo se, že to bylo pozdě.

Tomášek: Když euro mohlo být eurodolar, euromarka nebo delors. Nové cesty k Evropě 2

sinfin.digital