Šéf Exekutorského úřadu v Přerově: Nejsme branou do pekel, k dlužníkům se chováme jako banky

Jan Januš

Soudní exekutor Lukáš Jícha, který stojí v čele největšího exekutorského úřadu v zemi se sídlem v Přerově, upozorňuje v rozhovoru pro INFO.CZ na současné problémy spojené s exekucemi. „Méně exekucí než za rok 2018 bylo naposledy v roce 2007 – 427 tisíc. Exekucí tak loni bylo nejméně za jedenáct let. Dá se očekávat, že jejich počet bude neustále klesat a neuživí tak současných 160 exekutorů. To může mít negativní průběh na současných 4,5 milionu exekucí, které je třeba administrovat.“

O Exekutorském úřadu v Přerově se dříve mluvilo i o jako bráně do pekel, řešilo se, co všechno hrozného se tam děje. Jak to tedy v Přerově vypadá?

Úřad je stižený historickým stigmatem, které se ale nezakládá na pravdě. Exekutoři jsou nejkontrolovanější právnickou profesí v zemi. Zvláště, když exekutor vede velký exekutorský úřad, tak se na něj zaměřují jak kontrolní orgány, tak média. Není představitelné, aby si při tak velkém objemu práce exekutor dovolil vykonávat excesivní činnost. Řekl bych, že při mnoha úkonech, která by jiná instituce učinila daleko tvrději než my, jsme papežštější než papež.

Jícha: Počet exekucí klesá, exekutory neuživí. Měli by dostat další agendu

sinfin.digital