Zeman se může chtít za Gerlocha pomstít. Ovládnou volbu ústavního soudce naschvály?

Jan Januš

ANALÝZA JANA JANUŠE | Senát včera jednoznačně odmítl nominaci prorektora Univerzity Karlovy Aleše Gerlocha na ústavního soudce. Tímto bezesporu politickým gestem zasadil ránu prezidentu Miloši Zemanovi, který bývalého děkana pražské právnické fakulty na post ústavního soudce navrhl. Otázkou je, jak nyní hlava státu k celé věci přistoupí. Nedá se vyloučit, že se bude snažit, aby vina za nekompletní Ústavní soud padla v očích veřejnosti, alespoň z dlouhodobějšího pohledu, právě na hlavy senátorů. Miloš Zeman zatím jen oznámil, že na ústavního soudce navrhne dalšího kandidáta. Nebude prý trucovat, ale bude přemýšlet. Obává se však, že ve srovnání s Gerlochem nebude u nového kandidáta znalost ústavního práva tak hluboká. Situace se tak může vyvinout ještě několika různými směry.

Český Ústavní soud má mít celkem patnáct členů. V současnosti je ale v brněnské Joštově ulici obsazeno jen čtrnáct míst a vrchol české justice tak není kompletní. Tato situace platí od konce ledna, kdy na svůj post rezignoval profesor Jan Musil.

I když se o Gerlochově chystané nominaci vědělo už od listopadu loňského roku, kdy o ní INFO.CZ informovalo jako první, prezident si dal poměrně na čas a místopředsedu Legislativní rady vlády oficiálně navrhl Senátu až koncem února. V té době tak byl Ústavní soud už téměř měsíc oslabený. Senát ale k této věci přistoupil skutečně ukázkově a Gerlochovu kandidaturu projednal neskutečně rychle. Zhruba během tří týdnů tak bylo zcela jasno.

Gerloch ústavním soudcem nebude. Podpořilo ho jen 19 senátorů

sinfin.digital