Januš: Kolik stojí právníci a kolik za ně platíme? Překvapivě málo

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Kolik vlastně utrácíme za právníky? Podle posledního průzkumu překvapivě málo, většina z nás jen jednotky tisíc korun. Zdá se tak, že tradované tvrzení o drahých advokátních službách je jen klišé a v naprosté většině standardních případů, která se běžným smrtelníkům přihodí, neplatí. Lidé totiž do svých životů přejímají tvrzení, platící jen pro byznys a největší advokátní kanceláře a bojí se využívat právních služeb, i když k tomu objektivně nemají žádný důvod.

Celkem 66 procent dotázaných odhaduje, že do právních služeb investovalo do pěti tisíc korun, vyplývá z průzkumu agentury Ipsos pro D.A.S. pojišťovnu právní ochrany. Více než 20 tisíc korun pak zaplatilo pouhých pět procent lidí.

V cenách advokátů samozřejmě panují obrovské rozdíly. Většina z nich se chce stále domluvit na hodinové sazbě. Ta bude mimo Prahu začínat v řádu stokorun, aby se v hlavním městě vyšplhala u nejvýznamnějších mezinárodních kanceláří do vysokých tisíců. Ale pozor, právě do těchto firem člověk s běžnými starostmi nikdy nepůjde a dost možná by se tyto kanceláře jeho případu ani nevěnovaly. Cílí totiž na podnikatele a úplně jiný typ práce. Není tedy potřeba se znepokojovat jejich cenami.

Gerloch ústavním soudcem nebude. Podpořilo ho jen 19 senátorů

sinfin.digital