Chtějí pomáhat, stát jim ale hází klacky pod nohy nejasnou legislativou. Problémy jsou s DPH i s dary

Jan Januš

Zdálo by se logické, aby stát nekomplikoval život těm, co chtějí pomáhat jiným, složitou a nejasnou legislativou. V České republice se ale přesně to děje. Například mobilní hospic Cesta domů, který se ročně postará o stovky umírajících a věnuje se rovněž související osvětě, naráží na řadu právních problémů a nedotažeností. Týkají se například platby DPH, vymáhání nezaplacených peněz, ale rovněž pravidel přijímání darů.

„V účetnictví a v daních narážíme na to, že nikdo neví, jak je to s neziskovkami. Každý auditor i úředník finančního úřadu má trochu jiný výklad, stejně tak Generální finanční ředitelství. Dokonce každý právník dospěje k jinému výkladu,“ popisuje v rozhovoru pro INFO.CZ vedoucí fundraisingu a péče o dárce Helena Štohanzlová.

„Pravidla moc nepočítají s tím, že i v neziskových organizacích pracují lidé za peníze a že i neziskovky mohou vygenerovat zisk. Nikdo neví, jak to má být správně. Vždy, když jdeme do určitého rizika, řekneme si, že věříme v selský rozum a v to, že bychom snad u soudu obstáli,“ doplňuje jí finanční ředitel této organizace Tomáš Matocha.

Kdo chce zemřít doma, měl by mít tu možnost, říkají v hospicu Cesta domů

sinfin.digital