Chcete inovativní byznys, ale bojíte se pokut? Zkuste se s úřadem dohodnout, navrhuje organizátor Zákona roku

Jan Januš

Úroveň české legislativy se zásadně nezlepšuje, anketa Zákon roku, za níž stojí společnost Deloitte, se ale opět snaží upozornit spíše na ty pozitivní a probyznysové právní předpisy, které za poslední rok vyšly. „V jiných zemích se v regulaci dějí úžasné věci, které jdou ruku v ruce s egovernmentem a digitalizací veřejné správy. Ta si osvojuje nové metody práce, regulaci dokáže daleko lépe škálovat. I Česko by svůj potenciál myslím dokázalo využít líp,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ hlavní organizátor této ankety Tomáš Babáček.

Zákon roku se vyhlašuje každý rok. Změnila se v České republice meziročně legislativní situace?

Objektivně loni vyšlo méně právních předpisů. Není to ale odraz nějaké reformy, je to shoda okolností. Nominační rada Zákona roku se shodla, že opravdu pozitivních právních předpisů bylo málo, což zohlednila vyhlášením pouhých tří nominací. Za poslední rok jsem nezaznamenal žádný výrazný posun v české legislativě jako takové. Což je škoda.

V Deloittu působí globální skupina, která se zabývá inovativními formami podnikání a regulace. Třeba v publikaci The Future of Regulation vysvětlujeme, jak se v jiných zemích v regulaci dějí úžasné věci, které jdou ruku v ruce s egovernmentem a digitalizací státní správy. Ta si osvojuje nové metody práce, regulaci dokáže daleko lépe škálovat. Myslím, že i Česko by svůj potenciál dokázalo využít líp. Mluví mi z duše Nejvyšší kontrolní úřad, který ve své poslední výroční zprávě uvedl, jak úžasné výsledky má český soukromý sektor, a že výsledky toho veřejného stále zaostávají.

Januš: Jak Krtek o kamaráda Pandu a kalhotky přišel a zjistil, že je lepší se nesoudit

sinfin.digital