Soudy stále nepublikují všechna rozhodnutí. V 21. století musíme mít online přístup, říká Králík

Jan Januš

Soudy by měly zveřejňovat svá rozhodnutí, aby bylo možné kompletně poznat právo v České republice, ne vždy se tak ale děje. Téma sice přitáhlo pozornost řady jmen, pokud se jím u nás ale někdo zabývá dlouhodobě, je to právník Lukáš Králík. „V právním státě musí fungovat jako prvek právní jistoty i nezbytná předvídatelnost soudního rozhodování,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ.

Proč je důležitá publikace soudních rozhodnutí?

Práce s texty soudních rozhodnutí je každodenní součástí běžné právnické praxe. V právním státě musí fungovat jako prvek právní jistoty i nezbytná předvídatelnost soudního rozhodování. Musíme vědět, co očekávat při aplikaci práva v obdobných situacích. Publikací se takové informace dostávají do veřejného prostoru. Funguje tak i veřejná kontrola soudnictví.

Právníci i ostatní občané mají pak možnost seznámit se s aktuálním výkladem práva a nejnovější rozhodovací praxí soudů. Publikací se zároveň sjednocuje výklad práva a je zvyšováno právní povědomí obecně. V digitální době 21. století musí být veřejný elektronický přístup k textům soudních rozhodnutí samozřejmostí.

Chcete inovativní byznys, ale bojíte se pokut? Zkuste se s úřadem dohodnout, navrhuje organizátor Zákona roku

sinfin.digital