Prosadí Piráti, aby ministři nesměli být i poslanci? Experti rozebrali problematická místa

Zákonodárce čeká další z mnoha debat na téma takzvaného klouzavého mandátu. Budou tak řešit situace, kdy by členové vlády nemohli zároveň zastávat post poslance. Zavedení klouzavého mandátu má ve svém programovém prohlášení vláda a konkrétní návrh na novelu ústavy předložila skupina poslanců v čele s pirátem Jakubem Michálkem. Jaké konkrétní dopady by tato změna přinesla? A potřebuje náš politický systém vůbec klouzavý mandát?

Souběh funkcí poslance a člena vlády trápí naše zákonodárce dlouhodobě. Již několikáté volební období si poslanci pohrávají s možností zavedení takzvaného klouzavého mandátu, který by tuto situaci řešil. Nápad jako takový má v současné době asi nejkonkrétnější obrysy. Nejenže je mu nakloněna vláda, ale konkrétní znění novely ústavy potřebné k zavedení klouzavého mandátu navrhla skupina poslanců v čele s předsedou poslaneckého klubu Pirátské strany Jakubem Michálkem. 

Sám Michálek považuje současnou situaci za vhodnou dobu k předložení svého návrhu i proto, že má při zavádění klouzavého mandátu podporu ze strany premiéra Andreje Babiše (ANO) a vlády. Ani to by ale nemuselo vzhledem k faktu, že se jedná o novelu ústavy, postačovat. „Pokud vezmeme strany, jejichž poslanci návrh podporují, tedy Piráty, ANO, SPD a STAN a mechanicky sečteme jejich zástupce ve sněmovně, dostaneme 125 hlasů, což je o pět více, než je potřeba k přijetí ústavního zákona. Sněmovnou by to tedy mohlo projít poměrně hladce, šance na úspěch v senátu bych však viděl menší. Už jen proto, že tyto strany nemají v horní komoře ani prostou většinu,“ říká pro INFO.CZ politolog Matěj Trávníček. 

Babiš v té žvanírně ne/stíhá. Pomohl by mu klouzavý mandát? Komentář Petra Kolmana

sinfin.digital