Dva právníci mívají tři názory, při vysvětlování postupů soudů se ale museli shodnout, říká Havlíček

Jan Januš

Karel Havlíček, dřívější dlouholetý šéfredaktor časopisu Soudce a organizátor projektů Pražské právnické jaro a Pražský právnický podzim, jehož texty můžete pravidelně číst na INFO.CZ, připravil jako editor rozsáhlé knižní komentáře Občanské soudní řízení. Jsou o to cennější, že jde o soudcovské výklady justičních postupů. Stojí za nimi zejména soudce Ústavního soudu Jaromír Jirsa. První kniha je právě dostupná v aktualizovaném vydání.

Jak vás vůbec napadla myšlenka na takto rozsáhlý komentář celého civilního procesu, který má tisíce paragrafů? 

Jsme u třetího vydání – první vyšlo v roce 2014 v mém nakladatelství HBT, další dvě a několik dotisků už ve vydavatelství Wolters Kluwer. Dějiny toho díla jsou ale mnohem delší a úzce souvisejí právě s tím, nač se ptáte.

V roce 2005 jsem nabídl tehdejšímu místopředsedovi Obvodního soudu pro Prahu 1 a prezidentu Soudcovské unie Jaromíru Jirsovi, jestli by se nechtěl do něčeho takového pustit. On to nejdřív bral jako dobrý žert, ale podařilo se mi ho přesvědčit, že je to naopak zákonitá nutnost, protože vedle komentářových děl – a doufám, že mi všichni prominou ten výraz – zkušených a zavedených koryfejů tu podle mého názoru bylo zapotřebí trochu jinak pojaté práce právníků mladé generace. Ti skvělí komentátoři typu Aleny Winterové, Zdeňka Češky, Jaroslava Bureše, Ljubomíra Drápala nebo předchozí generace Rubešů, Handlů, Bičovských a dalších osobností už své napsali a pokud byli či jsou dále autorsky činní, měli a mají tu obrovskou výhodu i povinnost dál pracovat na „svých lánech“. Ale mne pořád provokovala myšlenka, že bychom zkusili přistoupit k výkladu civilního procesu poněkud jinak.

Januš: Neposílejme lidi do vězení. Nechme je platit, stavět domy a zakažme jim Facebook

sinfin.digital