Novotná: Tajemství výroku, za který vyloučili Klause mladšího

Monika Novotná

KOMENTÁŘ MONIKY NOVOTNÉ | Od nevhodného výroku poslance Václava Klause mladšího, který ho fakticky stál místo v ODS, uplynulo pár týdnů. Přesto má smysl, se k němu s odstupem vrátit. Nechci tu nijak hodnotit, jak moc bylo jeho přirovnání nevkusné, ale zamrzelo mě, že zanikla jeho podstata. Jako často se totiž věnovala pozornost formě, nikoli obsahu.

Je totiž pravdou, že na úrovni Evropské unie jsou vydávány předpisy s mimořádně obtížným textem, který před obecností dává přednost konkrétnímu postižení každé možné situace. Děje se tak snad ve snaze o jednotné pochopení, spíš to ale ilustruje neschopnost autorů vytvořit jednoduché, abstraktně formulované pravidlo, které lze jednoznačně interpretovat a použít na celou skupinu podobných společenských jevů.

S tím je spojené i vytváření pravidel, po kterých není většinová poptávka, společnosti ke spokojenému životu nijak nechybí a naopak lidem existenci mnohdy komplikují. Je přitom zásadní rozdíl mezi projednáváním zákona, který je připraven a předložen vládou jako nová autorská úprava, a zákonem, který vláda předkládá jen z povinnosti kvůli evropským předpisům.

Petřík: Airbnb může skončit. Pirát Michálek vylévá dítě i s vaničkou

sinfin.digital