Ať mě Zeman nepošle na Ústavní soud, modlí se teď i respektovaní. A Gerloch je zpátky mezi „svými“

Jan Januš

Prorektor Univerzity Karlovy Aleš Gerloch se vzpamatovává ze svého neúspěchu při kandidatuře na ústavního soudce. Na konci minulého týdne tak na zdejší Právnické fakultě prezentoval novou knihu, do které přispělo více než 50 autorů. Na akci, na níž se objevil třeba i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová či místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala, poslali své zdravice také šéfové obou parlamentních komor Jaroslav Kubera (ODS) i Radek Vondráček (ANO). Dá se tak předpokládat, že pachuť z justičního neúspěchu rychle odezní a Gerloch bude dál vnímán jako kapacita ústavního práva. Kdo se stane patnáctým ústavním soudcem, je však stále nejasné a situace se ještě dále komplikuje.

Že Gerlochovo odborné postavení z dlouhodobějšího hlediska nijak neutrpí, lze vyčíst i z toho, jací lidé mu projevují otevřeně svou přízeň.

Oba šéfové zmíněných komor souhlasili s jeho kandidaturou a podpořili ho i nyní, i když na akci z pracovních důvodů – stejně jako rektor univerzity Tomáš Zima, pod jehož záštitou probíhala – osobně nedorazili. Neúspěch spojený s Gerlochovou kandidaturou tak pomalu odeznívá. 

Stal by se ústavním soudcem Ježíš Kristus?

Kubera jako první politik už koncem loňského roku potvrdil, že prezident Miloš Zeman jmenování Gerlocha novým ústavním soudcem skutečně navrhne. Jeho šance tehdy označil za dobré. V té době se totiž zdálo, že by Gerloch měl vzhledem ke svým odborným kvalitám celkem bez problémů projít.

Januš: Gerloch nešel Zemanovi na ruku, měl jen pravdu. Ústavní soud to říká jasně

sinfin.digital