Rychlejší stavby silnic ovládly Zákon roku. Jaké další předpisy patří mezi ty nejlepší?

Jan Januš

Nejlepším právním předpisem loňského roku je novela zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací. Výsledky 10. ročníku ankety Zákon roku, v níž na základě návrhů nominační rady rozhoduje zejména podnikatelská veřejnost, vyhlásila dnes večer společnost Deloitte. Na druhém místě pak s výrazným odstupem skončil balíček oběhového hospodářství EU, třetí místo obsadila změna zákona o ochranných známkách.

„Základem podnikání je pohyb a ten je závislý na funkční infrastruktuře. Novela má zkrátit proces povolování nejvýznamnějších staveb dopravní infrastruktury, zejména dálnic a železnic. Zavádí fikci souhlasu pro vydání závazného stanoviska a institut předběžného uvedení v držbu, který urychluje vyvlastňovací řízení u významných dopravních staveb. Protože k urychlení došlo omezením práv účastníků řízení, zákon bude ještě zkoumat Ústavní soud,“ zdůvodnila už dříve tento svůj výběr nominační rada, jejíž jsem rovněž členem. Oceněný právní předpis je dostupný ve Sbírce zákonů pod číslem 169/2018.

Za touto nominací pevně stála například Hospodářská komora. „Rychlejší stavba dálnic, to je beze sporu problém, který trápí téměř každého podnikatele, a my jsme přesvědčeni, že tato novela může rychlost tolik potřebné výstavby dálnic skutečně urychlit,“ říká Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR. „V tuto chvíli se připravuje další vládní novela tohoto zákona, která je ještě ambicióznější. V případě jejího přijetí lze očekávat velmi pozitivní dopady na podnikatelskou veřejnost,“ dodává.

Chcete inovativní byznys, ale bojíte se pokut? Zkuste se s úřadem dohodnout, navrhuje organizátor Zákona roku

sinfin.digital